Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení podzimu starších žáků, pohledem trenéra Strnada

2. 12. 2009

1. Jak byste zhodnotil podzimní sezónu starších žáků?

 

5. místo v tabulce po podzimní části sezony se za aktuálního stavu hráčského kádru asi nedá hodnotit jinak než jako úspěch. Je však třeba si uvědomit velkou vyrovnanost tabulky a fakt, že ani stávající bodový zisk nám zatím nedává žádnou jistotu k záchraně. Navíc při současném úzkém kádru hráčů stačí jedno, či dvě zranění a dostaneme se do velkých potíží. Připomínám také skutečnost, že v loňské sezóně se nám na jaře podařili získat pouze dva body. Mrzí mě také přístup řady rodičů, kteří nejen, že své děti příliš nepodporují, ale spíše využívají tréninků jako jakéhosi levného „dohlídávání“ svých dětí v odpoledních hodinách a neuvědomují si také nezbytnost jejich účasti na mistrovských zápasech. Skutečnost, že fotbal je kolektivní sport a jeho základem je kolektiv,  ve kterém musí jeden spoléhat na druhého si zřejmě příliš nepřipouštějí. Abych nebyl do budoucnosti pouze pesimistický, je třeba vyzdvihnout velmi vysokou účast hráčů na trénincích, která dává určitou naději na jejich postupné zlepšování. Myslím, že tento trend potvrdil i lepšící se herní projev mužstva v závěru podzimní části.

 

2. Po loňském sestupu, jste dostali nabídku hrát kraj dále, vypadá to, že to

bylo správná volba, co si o tom myslíte vy?

 

Na počátku sezony jsme skutečně zvažovali, zda má smysl při současném stavu hráčského kádru (kvalitativním i kvantitativním) po loňském sestupu opět využít možnost přihlásit starší žáky do vyšší soutěže. Nakonec, i s ohledem na zájem „přespolních“ žáků a jejich rodičů (je jich v mužstvu většina), jsme se rozhodli prodloužit naši přítomnost v krajské soutěži alespoň o rok. Nyní můžeme říct, že toto rozhodnutí bylo správné, ukazuje se totiž, že problémy s žáky mají téměř všude, úroveň soutěží jde dolů a tomu také odpovídá naše lichotivé umístění v tabulce. Obava, že žáci nezažijí pocit úspěchu a budou beznadějně na chvostu se naštěstí nepotvrdila. Navíc každý zápas, který si mohou zahrát s kvalitnějšími soupeři, je pro jejich další fotbalový růst důležitý.

 

3. Plánuje se nějakým způsobem doplnit kádr přes zimní přestávku?

 

 

Obávám se, že v tomto směru můžeme plánovat, jak chceme, nicméně realita je taková, že při všude ubývajícím počtu žáků a přetrvávajících ambicích okolních klubů si není možno v tomto směru dělat  žádné iluze. Příchod a výkony J. Frecra, které jsou pro nás v této sezóně klíčové se pravděpodobně v jiné osobě opakovat nebudou. Myslím, že pokud se má úroveň soutěží do budoucna alespoň udržet, bude nezbytné povolit pro žáky střídavé starty.

 

4. Kdy začínáte zimní přípravu (plánujete nějaké zápasy nebo turnaje)?

 

Všestranná pohybová příprava žáků probíhá díky spolupráci s DDM Zastávka již nyní pod vedením p. Kříže. Vlastní fotbalovou přípravu plánuji zahájit od konce ledna. S přípravnými zápasy počítám s ohledem na počasí v průběhu března.