Kolik obcí je sdruženo v mládežnickém projektu KAHAN?
Mikroregion Kahan sdružuje 13 měst a obcí. Aktivně se do Fotbalového klubu mládeže Kahan zapojil zatím Zbýšov a Zastávka (když pomineme, že kmenovými hráči Zastávky jsou chlapci z Kratochvilky, Domašova, Veverských Knínic a Příbrami). Všichni hráči zůstali kmenovými hráči svých mateřských oddílů (tedy Baníku Zbýšov a Čechie Zastávka) a v FKM Kahan jsou na hostování. Cílem celého FKM je samozřejmě zapojit do tohoto projektu i chlapce z okolních vesnic.

 

p1130426.jpg

 

Kolik týmů celkem a v jakých kategoriích hrálo pod KAHANEM?

Momentálně působí pod hlavičkou FKM Kahan jedno mužstvo dorostu, starší a mladší žáci, mužstvo starší přípravky a mladší přípravky, které momentálně tvoří chlapci ze Zastávky.
Do příští sezony budou do OP přípravek přihlášena další dvě mužstva přípravek (starší + mladší - tvořeno chlapci z Baníku Zbýšov) a navíc budou naše přípravky společně (řekněme "Výběr FKM Kahan") působit v Krajském přeboru přípravek.

Jakou návaznost má KAHAN na mužské celky Zastávky a Zbýšova?

Momentální situace a domluva je taková, že se chlapci po skončení dorosteneckého věku vrátí do svých mateřských oddílů.

Jak dlouho se tento projekt připravoval a kdo s nápadem přišel?

Diskutovat se o tomto projektu začalo asi před dvěma roky. Důvod byl zřejmý, nedostatek hráčů v mládežnických kategoriích jak Zastávky, tak Zbýšova. Mladší žáci museli pravidelně nastupovat i za starší, aby se utkání vůbec odehrálo. Do některých zápasů Baníku Zbýšov v minulé sezoně nastupovalo až 7 hráčů z mladší kategorie.
Proto jsem s tímto nápadem oslovil vedení Čechie Zastávka a to pány Hovězáka, Pospíšila a Strnada. Jejich reakce byla zcela pozitivní, takže potom už měly veci rychlý spád (úsměv).

Máte za sebou první rok fungování, můžete tedy hodnotit. Co se povedlo x co se nepovedlo?

Když budu mluvit za své mužstvo starších žáků, hodnocení musí být pozitivní. Byl vytvořen kvalitní 16 členný kádr a to hovoří za vše. Nemusel jsem jako trenér přemlouvat kluky, kteří vlastně o fotbal ani neměli pořádně zájem, aby si přišli "zahrát", aby nás bylo vůbec 11. Přesně takto to totiž vypadalo v posledních dvou letech.
Výsledky dorostu nejsou až tolik přesvědčivé, ovšem do kategorie mužů přechází po sezoně pouze 3 hráči a drtivá většina kádru patří věkově ještě do mladšího dorostu. Potenciál je tam tedy velký a i díky pečlivé práci trenéra Strnada se během 2 let můžeme (doufejme) těšit na mnohem lepší výsledky. Do přípravy by se mělo zapojit 6 chlapců přicházejících z úspěšných starších žáků a na zkoušku by mělo přijít dalších asi 10 chlapců z okolních vesnic. Kádr by měl být tedy dostatečně široký. Mým cílem jako člena vedení FKM je během 2 let postoupit a mít dvě dorostenecká mužstva v krajském přeboru.
Kde je situace horší, to je kategorie mladších žáků (r. 2001 - 2003). V těchto ročnících se musíme intenzivně porozhlédnout po okolí.
V kategorii přípravek nejsou výsledky až tolik důležité. Podstatné je, že chlapců je dostatek a obrovské poděkování si především zaslouží všichni trenéři těch nejmenších.

První triumf KAHANu. V I. třídě starších žáků skupině B

Konečná tabulka

1. Kahan 22 19 1 2 120:33 58 
2. Rosice 22 14 3 5  62:29 45 
3. MS Brno 22 13 3 6  56:28 42 
4. NORDIC 22 12 4 6  61:23 40 
5. Ivančice 22 12 1 9  83:43 37 
6. Mikulov 22 11 2 9  56:35 35 
7. Slatina 22 9 4 9  43:59 31 
8. Rajhrad 22 8 1 13  53:68 25 
9. Novosedly 22 7 2 13  45:93 23 
10. Měnín 22 7 1 14  40:76 22 
11. Tuřany 22 5 4 13  42:58 19 
12. Hustopeče 22 1 2 19  28:144 5

Vyhráli jste I.třídu starších žáků. Překvapilo Vás, že jste soutěž prošli tak suverénně?

Chlapce ze Zbýšova (r. 1999 - 2000) trénuji už sedmým rokem. Třikrát během čtyř let jsme vyhráli okresní přebor mladších resp. starších přípravek. I v kategorii mladších žáků jsme obě sezony hráli na špici tabulky, takže o kvalitě těchto hráčů jsem věděl. Kluky ze Zastávky jsem znal ze vzájemných utkání, takže jsem věděl, že tu "zbýšovskou" fotbalovost r. 2000, můžeme vhodně doplnit zastáveckým fyzicky silným ročníkem 1999.

Jaký byl cíl KAHANu před začátkem soutěže?

Čekal jsem, že se budeme pohybovat v horních patrech tabulky, ovšem, že soutěž projdeme tak jasně, to jsem netušil.
První mistrovské utkání sezony v Ivančicích jsme navíc prohráli 1:5, takže to byl těžký políček na úvod. Mužstvo si však na sebe muselo trošku zvyknout a po zbytek sezony jsme si už pak počínali celkem suverénně, což je při pohledu na tabulku a počet vstřelených branek, vidět.

Přijemete postup do žákovského krajského přeboru?

Ano, postup do krajského přeboru příjmeme.

Kdy se hrál naposledy ve Zbýšově nebo Zastávce žákovský krajský přebor?

Ještě nehrál. Od té doby, co se mládežnické soutěže hrají tímto způsobem působila žákovská mužstva Zbýšova a Zastávky pouze v 1. třídě. Během posledních 25 let se však již třikrát stalo, že Baník Zbýšov vyhrál 1. třídu starších žáků, ovšem pokaždé mu odcházel prakticky celý kádr do dorostu, takže postup byl vždy odmítnut.

Kolik vám po sezoně odejde kluků do dorostu?

Do dorostu odchází 6 chlapců (Strnad, Syrovátka, Mertl, Černý, Brychta, Najt).

Co váš tým čeká v létě?

Odchodem výše uvedených 6 hráčů do dorostu příjdeme prakticky o 80% branek, což je dost děsivá představa. Do přípravy by se mělo zapojit asi 6-7 nových hráčů z okolních vesnic. Příprava bude poměrně krátká, proto musí být více intenzivní. Trénovat budeme 3x týdně, sehrajeme 4 přátelská utkání a v plánu je i soustředění na Zastávce, kde využijeme místní Dům dětí a mládeže.
V jarní části bylo na některých hráčích r. 2000 znát přílišné uspokojení a to se musí zásadně změnit. Právě hráči jako Šrámek, Chlup, Suvdaa, Břoušek a Čechová musí být v příští sezoně oporami a musí být pro ostatní vzorem, tak jak to bylo v letošní sezoně např. u Strnada a Syrovátky.
  

Zdroj: www.jihomoravskyfotbal.cz