Jdi na obsah Jdi na menu
 


V premiérové sezoně Kahanu obsadil dorost celkové 9. místo

25. 6. 2014

Dorost obsadil v ročníku 2013/2014 celkové 9. místo 

p1130206.jpg

Trenér Zdeněk Strnad zhodnotil sezonu následovně:

Do uplynulé sezóny jsme s nově složeným mužstvem dorostu (spojení mládeže Baníku Zbýšov a Čechie Zastávka) pod názvem Kahan vstupovali plni očekávání, co spojení přinese, bude-li životaschopné, zda přispěje ke zkvalitnění hráčského kádru, jestli naroste konkurence mezi hráči, zkvalitní se tréninkový proces …. ?

Na konci první společné sezóny je třeba přiznat, že se většina našich očekávání v kategorii dorostu nenaplnila. Skutečnost byla taková, že k většině zápasů jsme odjížděli s velmi úzkým kádrem hráčů, některé zápasy jsme odehráli jen díky doplnění dvěma až třemi hráči žákovské kategorie, tři utkání jsme odehráli nekompletní a k jednomu zápasu jsme vůbec neodcestovali pro nedostatečný počet hráčů.

Přitom před sezónou se zdálo, na základě původní hráčské základny Čechie i Baníku v této kategorii, že s dostatečným počtem hráčů nebude problém.

Jako jednu z hlavních příčin výše uvedených problémů vidím v tom, že s příchodem hráčů nebyl doplněn i realizační tým alespoň jedním členem ze Zbýšova. Předpokládám, že právě tato osoba mohla usnadnit přechod kluků ze Zbýšova do společného týmu. Důsledkem této absence bylo, že někteří dorostenci Baníku s kopanou skončili a do Kahanu se vůbec nezapojili. Za Kahan tak pravidelně nastupoval pouze Maxim Ellyseyev a nárazově Vojta Vodák, Radim Kozel a Pavel Hudec.

Abychom však byli spravedliví, ztráty, i když, jak se ke konci sezóny ukázalo jen dočasné, jsme museli počítat i na straně Čechie, když se D.Gottwald a D. Haněl rozhodli po část sezóny přednostně věnovat florbalu.

Další komplikací, zejména v podzimní části sezóny, bylo umožnění střídavých startů talentovaným hráčům do vyšších soutěží (Hudec, Brychta, Petřivalský, Frecer, Vodák).

Perspektivně však není třeba tohoto kroku litovat, naopak, věřím, že se nám v budoucnu vyplatí.

Optimismem mě bohužel nenaplňuje ani přístup mladých hráčů k tréninku a zápasům včetně jejich účasti na nich. Na základě svých dlouholetých zkušeností z práce s mládeží nejen na hřišti, ale i ve škole s obávám, že díky malé konkurenci a moderním trendům, výchovy, které jsou v současné společnosti preferovány (děti se nesmí stresovat, mají dělat jen to ,co je baví, nesmí zažít neúspěch, mají-li s něčím problém, tak to po nich raději nebudeme vyžadovat, všichni by měli být hlavně kreativní….) bude ještě hůř. Po pravdě, nevím , do jakého světa mládež tímto způsobem připravujeme, mám dojem, že do toho reálného rozhodně ne. Možná by stačilo se alespoň trochu poučit ze zkušeností našich předků – například jedna stará indiánská moudrost praví, že porážky a křivdy by měly děti nasávat už s mateřským mlékem, protože je učí překonávat překážky.

Omlouvám se za malou odbočku, ale myslím , že mentalita hráče je minimálně stejně důležitá jako jeho fotbalové dovednosti. Naštěstí se i dnes najdou výjimky, které jsou do fotbalu zapáleny a jsou ochotny chodit na tréninky pravidelně, odehrát i několik zápasů za víkend, s pokorou a bez uražení odsedět zápas na lavičce a počkat si na svoji příležitost. Naštěstí jich několik najdeme i mezi našimi dorostenci.

Přestože pro mě osobně byl průběh sezóny zklamáním, je třeba si uvědomit, že jen díky spojení hráčů obou klubů se podařilo nakonec zachránit nejen existenci dorostenecké kategorie, ale také krajskou soutěž.

S ohledem na osobní motivaci pokračovat i v další sezóně se pokusím ve svých úvahách „vydolovat“ alespoň nějaká pozitiva.

Tak tedy, jak už jsem zmínil, dorostenci budou mít i v další sezóně možnost hrát relativně kvalitnější krajskou soutěž, i když je zřejmé, že i její úroveň v posledních letech klesá.

Pro příští sezónu bychom měli mít širší hráčský kádr než v té uplynulé . Mužstvo opustí jen tři hráči „dorazového“ ročníku. Naopak mužstvo se rozšíří o 5 až 6 kvalitních hráčů

z žákovské kategorie. V jednání je také příchod dalších cca 5 hráčů končících v kategorii žáků z Veverských Knínic a Zbraslavi.

Pokud se vše podaří, hráčů by měl být dostatek, byť je nutno v této kategorii počítat s velkou „úmrtností“.

Věkové složení týmu však bude velmi mladé, tvořené z více jak ¾ mladšími dorostenci. Proto by bylo naivní si pro další sezónu dávat přehnaně vysoké cíle. V sezóně 2014/2015 bychom chtěli udržet krajskou soutěž a postupně zlepšovat herní projev mužstva. Rád bych hráče vedl k technické kombinační hře po zemi, podpořené dobrým pohybem. Bude to jediná možnost, jak mužstvům s hráči, většinou o dva roky staršími, vzdorovat.Optimismem by nás mohly naplňovat především další sezóny, kdy talentovaní a doufejme i do fotbalu dostatečně zapálení hráči ročníků nar. 1998, 1999, 2000 fyzicky dospějí.

Závěrem bych chtěl popřát třem odcházejícím dorostencům Jakubu Frecerovi, Laďovi Brychtovy a Milanu Petřivalskému, aby se jim dařilo na hřišti i v osobním životě. Vyzdvihnout je třeba především v poslední sezóně roli Laďě Brychty, který byl v týmu vůdčí osobností nejen na hřišti, ale i v kabině.

Byl bych rád, kdybych všechny tři mohl v budoucnu sledovat na hřišti, třeba v dresu zastáveckého áčka, stejně, jako dnes mám tuto možnost u Z.Pospíšila, J. Pohla, J. Bohuslava nebo M. Maňáska, které jsem také v mládežnických kategoriích dříve vedl.

Člověk tak má alespoň na chvíli pocit, že i přes všechny problémy a starosti čas strávený na hřišti má svůj smysl.

Konečná tabulka sezona 2013/2014

dorost-2014.jpg

Střelci:

14 - Brychta

10 - Frecer

6 - Houser

4 - Hudec, Yelisseyev, Šmarda, Fryščok

3 - Zelinka, Haněl, Strnad

2 - Tribula

1 - Zoblivý, Sakánek

Největší výhra:

21. kolo: KAHAN dorost - Horní Kounice 6:0

Největší prohra:

9. kolo KAHAN dorost - Prosiměřice 1:9